Entrevistes a l'equip

Entrevistes

entrevistes

Entrevistes sobre la formació en teràpia Gestalt. Entrevista a Helena Bellod

Entrevista a Helena Bellod, Psicòloga Sanitària i Terapeuta Gestalt. Membre titular i supervisor de l’AETG. Directora de l’Escola Gestalt Kairos.

Entrevista

1.- La teràpia Gestalt se situa en la cruïlla entre la psicoanàlisi, les teràpies psicocorporals, el psicodrama i els enfocaments fenomenològics existencials, ens ho pots explicar això?

La Gestalt va néixer de la mà de Fritz i Laura Perls. Fritz va ser deixeble de Freud i va reformular la seva teoria dels mecanismes de defensa i la interpretació dels somnis.

Aquest també es va formar amb en Martin Buber que era un teòric existencialista amb el que es va centrar amb la relació Jo-Tu a la que la Gestalt posa èmfasi. També va rescatar la confiança en les potencialitats inherents a l’individu.

Un dels pilars bàsics de la Gestalt, és l’aquí i l’ara el qual agafa de la fenomenologia; fent referència a lo obvi, a la experiència immediata i a la consciència.

Una altre font va ser el psicodrama de Moreno de la qual adopta la idea de dramatitzar les experiències i els somnis.

2.- Què és la Teràpia Gestalt?

La Gestalt és una teràpia humanista i holística. Aquesta s’enfoca principalment en els processos i no en els continguts, la atenció recau al “aquí i ara”; en el que s’està pensant i sentint, no en el que podria “haver estat” o “hauria de ser”. Viure i sentir la realitat. Dóna més importància al com i al per a què que al perquè.

Això ho desenvolupa a través del “adonar-se” (awareness), la persona va adquirint més consciència de les seves accions, és ella mateixa la que ha de adonar-se de què li passa (consciousness). D’aquesta manera, va desenvolupant la seva habilitat per acceptar-se i poder actuar d’una manera més lliure, sense respostes que estiguin fixades del passat per bloquejos. De la mateixa manera, la persona va adquirint més autosuport, coneix quins són els seus recursos i eines per viure d’una manera més sana, i paral·lelament, adquireix més auto-responsabilitat de com se sent, com pensa i com actua.

La Gestalt creu en la auto-regulació organísmica del cos i confia que tot el que desenvolupa la persona és per facilitar la seva supervivència i benestar.

Aquesta no està feta només per tractar malalties sinó també per desenvolupar el potencial humà.

De la mateixa manera que el cos necessita aliments per nodrir-se i sobreviure, l’ànima, les emocions, la persona necessita de relacions de qualitat per nodrir-se.

3.- Quin és l’objectiu de la Formació en Teràpia Gestalt?

Els tres anys de formació permeten un desenvolupament personal tal que, encara que la vida consti de les mateixes “parts”, la forma de viure es converteix en un tot molt més harmònic, responsable i tolerant. L’objectiu de la teràpia és la satisfacció òptima, l’auto-realització i el creixement de la persona ampliant així la seva consciència.

Està enfocada a desenvolupar les capacitats com a terapeuta i així, adquirir la capacitat d’entendre i atendre als altres.

4.- Quina és la metodologia de la formació?

Els tallers són experiencials i es realitzen treballs en els camps:

• Teòrics sobre els principis bàsics de la Gestalt.
• Vivencials, de desenvolupament amb dinàmiques grupals.
• D’elaboració de les diferents experiències.

5.- Quant dura la formació?

La formació dura tres anys i amb aquets temps a més de fer un procés de creixement personal profund desenvolupes tècniques i eines per poder treballar com a terapeuta amb el reconeixement de l’AETG.

6.- A qui va dirigida aquesta formació?

A totes les persones interessades en aprofundir en el seu autoconeixement personal. A professionals de salut, psicologia, comunicació, treball social, recursos humans, empresa … A terapeutes i, en general, a persones de qualsevol àmbit interessades en ajudar i en desenvolupar un ampli coneixement de si mateixes i dels altres.

Entrevista a Helena Bellod, Psicòloga Sanitària i Terapeuta Gestalt. Membre titular i supervisor de l’AETG. Directora de l’Escola Gestalt Kairos.